Rondom verzekeringen van een bedrijfsauto is het nog vaak onduidelijk: hoe ga je om met de kilometers die je niet voor je bedrijf rijdt? Deze informatie is handig wanneer je van plan bent je bedrijfsauto ook particulier te gaan rijden.
Zakelijk of toch privé
Wanneer je voor privé doeleinden meer dan 500 kilometer per jaar rijdt, kan je bij het invullen van de inkomstenbelasting zelf bepalen of je de auto als zakelijk of privé aanvinkt. In principe is daarvoor maar één keuzemoment: je kiest bij de eerste digitale aangifte van je inkomstenbelasting, nadat je de auto hebt gekocht. Kies je voor privé? Houd er dan wel rekening mee dat je de autokosten niet van je winst af kan trekken. Wel kan je voor elke zakelijk gereden kilometer ongeveer 19 cent aftrekken van je winst. Vooral wanneer je veel zakelijke kilomters rijdt, is een zakelijke kilometervergoeding natuurlijk best een goed idee.
Speciaal voor de ondernemer
Wanneer je bent ingeschreven als ondernemer, heb je nog steeds de keuze tussen het zakelijk of juist privé inschrijven van je auto. Dat hoeft niet dezelfde keuze te zijn als die bij je inkomstenbelasting. Je mag namelijk de btw op bepaalde autokosten aftrekken, terwijl je voor privégebruik van je bedrijfsauto vaak moet bijbetalen.
Op naam van de zaak
Het is vast niet nieuw voor je: wanneer je net een auto hebt gekocht, moet het kentekenbewijs nog even op jouw naam worden gezet. Heb je een eenmanszaak, heb je geen andere keuze dan de auto alleen op je eigen naam te laten registreren. Bij andere rechtsvormen hoeft dat niet; dan kan je het kenteken gewoon op de naam van het bedrijf laten zetten. Bij de Rijksdienst voor het Wegverkeerd (RDW) kan je even controleren of dat voor jou een optie is.
Selecteren van verzekering
Minstens zo belangrijk: je bestelwagen verzekeren. Ook daarbij maakt het heel wat uit of je de auto zakelijk of juist privé rijdt. En heb je een bestelauto met een grijs kenteken? Dan heb je heel wat belastingvoordelen. Val je ook nog eens onder de ondernemingsregeling, krijg je soms zelfs een vrijstelling voor deze belasting. Echter, je komt natuurlijk niet zomaar in aanmerking voor de voordelen van een grijs kenteken. Je auto moet dan aan een paar voorwaarden voldoen; meestal polisvoorwaarden genoemd. Je auto mag bijvoorbeeld inclusief de inhoud niet meer wegen dan 3500 kilo. Ook moet je auto helemaal zijn ingericht voor het vervoer van spullen. Laatste tip: bied je koeriersdiensten aan, neem dan vooral een kijkje bij een koeriersverzekering. Zo zijn je zaakjes helemaal op orde voordat je vertrekt.
|
https://123bestelautoverzekering.nl/bestelauto-verzekeren |