Elektrisch Vervoer
Image default
Vervoer en transport

Ga je elektrisch rijden? Zo gaat de installatie van een laadpaal eraan toe

Wanneer je overweegt om elektrisch te gaan rijden, kan er veel regelwerk ontstaan. Anders dan een auto die op brandstof rijdt, zet je een elektrische auto niet zomaar elke dag aan de straat. Essentieel is de laadpaal, en die moet natuurlijk eerst geïnstalleerd worden.

Laadpaal kopen

Eerst moet je natuurlijk een laadpaal kopen. De keuze is reuze, en daarmee niet in een handomdraai gemaakt. Voordat je een laadpaal koopt, kun je eerst een advies op maat aanvragen bij de specialist. Met een beetje geluk is dat advies ook nog eens gratis. Vervolgens kun je een offerte aanvragen en kun je de beste laadpaal in huis halen. Vervolgens is het tijd om de laadpaal te installeren, en dat begint bij je meterkast.

De meterkast

Een laadpaal installeren is een hele kunst. Zo moet eerst worden nagedacht over de exacte plaats, maar ook de nodige aanpassingen in de meterkast. Voor het installeren van een laadpaal is soms ‘load balancing’ nodig, waarmee de laadpaal tijdelijk minder stroom verbruikt als je bijvoorbeeld het koffiezetapparaat en een wasmachine aan hebt staan. Ook moet de stroom er soms even af, tijdens het installeren van de laadpaal. Pas wanneer alles duidelijk in kaart gebracht is, kan de specialist de laadpaal installeren. De laadpaal wordt dan direct aangesloten op je meterkast. Een nieuwe groep wordt aangemaakt, en vervolgens gezekerd. Veiligheid boven alles.

Laadpaal installeren

Goed, de laatste fases van de installatie zijn aangebroken. Terwijl de ene monteur de meterkast nog checkt, staat de andere al op je stoep om dáár alles klaar te maken voor de installatie. Er moeten bijvoorbeeld nog kabels vanuit de meterkast naar buiten worden getrokken, en dan maakt het natuurlijk uit waar je laadpaal staat. Bij een staand laadstation wordt alleen een klein stukje straatwerk losgehaald. Je laadpaal installeren kan dus niet zomaar overal. Hoe dan ook worden de kabels goed beschermd, want die worden geborgen in mantelbuizen. Wanneer je kiest voor een laadpaal aan de gevel, wordt een halve vierkante meter straatwerk losgehaald. Vervolgens boren ze een gat naar de kruipruimte. Heb je geen kruipruimte? Dan wordt er naar een andere route gezocht naar je meterkast.

De laatste stap

Tijd om de kabels aan te sluiten! De monteurs checken of alles werkt, en kunnen je meteen uitleggen hoe je de laadpaal moet bedienen. Met een beetje geluk vegen ze ook de stoep nog voor je schoon. Want échte service gaat natuurlijk verder dan alleen het installeren van de laadpaal.