Elektrisch Vervoer
Image default
Auto's en Motoren

Welke BMW automaten zijn er?

Ben je op zoek naar een nieuwe BMW, dan moet je ook de juiste transmissie kiezen. BMW heeft een breed scala aan automaten die perfect passen bij de prestaties en het rijplezier van hun auto’s. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten automaten die BMW aanbiedt: de conventionele automaten tot de geavanceerde DCT automaten. Het is ook handig om te weten welke automaat je in je huidige BMW hebt zitten. Het proces van automaat spoelen verschilt namelijk per transmissie, en de juiste spoeling is belangrijk voor het onderhoud van je BMW. Benieuwd naar het verschil? Lees dan verder!

Conventionele automaat: ultiem rijcomfort

De conventionele automaat, ook wel bekend als de automatische transmissie met koppelomvormer, is een vertrouwde keuze voor veel BMW liefhebbers. Deze automaat biedt een soepele en comfortabele rijervaring, waarbij de auto soepel schakelt zonder dat je het koppelingspedaal hoeft te bedienen. De koppelomvormer zorgt voor een vloeiende overdracht van kracht tussen de motor en de transmissie, waardoor je kunt genieten van een moeiteloze rit. Binnen het aanbod van BMW vind je verschillende conventionele automaten. Zo heb je bijvoorbeeld de 8-traps automaat, die bekendstaat om zijn snelle en nauwkeurige schakelmomenten. Deze transmissie is te vinden in veel modellen en biedt een uitstekende balans tussen comfort en sportiviteit.

DCT automaat: combinatie van snelheid en efficiëntie

Voor degenen die op zoek zijn naar ultieme sportiviteit en snelle schakelmomenten, is de DCT automaat een uitstekende keuze. DCT staat voor Dual Clutch Transmission, wat verwijst naar het dubbele koppelingssysteem dat deze transmissie zo uniek maakt. In plaats van één koppeling, zoals bij conventionele automaten, heeft de DCT automaat er twee. Het gebruik van twee koppelingen stelt de DCT automaat in staat om razendsnel te schakelen. Terwijl de ene koppeling in de huidige versnelling vasthoudt, bereidt de andere koppeling de volgende versnelling al voor. Dit resulteert in vrijwel naadloze en bliksemsnelle schakelmomenten, waardoor je het maximale uit de prestaties van je BMW kunt halen. In het assortiment van BMW vind je verschillende DCT automaten, waaronder de 7-traps M DCT. Deze transmissie wordt vaak gebruikt in BMW M-modellen en biedt een ongeëvenaarde sportiviteit en responsiviteit. Met de M DCT kun je genieten van de sensatie van handschakelen, maar dan zonder je het koppelingspedaal hoeft te bedienen.

Welke automaat past bij jou?

Je moet dus weten welke automaat het beste bij jou past. Als je comfortabel wilt rijden zonder gedoe, dan is een conventionele automaat iets voor jou. Maar als je graag sportief rijdt en snel wilt schakelen, dan is de DCT automaat perfect. BMW biedt ook een optie genaamd Steptronic, waarmee je zelf kunt kiezen tussen automatisch schakelen en handmatig schakelen. Denk ook aan het specifieke BMW-model en de motor die erin zit bij het maken van je keuze. Vraag gerust advies aan een BMW-dealer om zeker te zijn.