Elektrisch Vervoer
Image default
Aanbiedingen

Hoe makkelijk is het om te frauderen met een laadpas?

Steeds meer Nederlanders stappen over naar een elektrische auto. Vijf jaar geleden was het nog een vrij ongebruikelijke keuze en nu wordt er verwacht dat het aantal de komende jaren alleen maar blijft stijgen. Verschillende factoren hebben daaraan bijgedragen. In de eerste plaats het feit dat elektrische auto’s beter zijn voor het milieu. Verder is het aanbod elektrische auto’s binnen het goedkopere segment flink toegenomen. Ook met een kleiner budget kun je er een aanschaffen. Daarnaast zijn er tegenwoordig overal laadpunten te vinden. Eenmaal over de grens kan het wat lastiger worden, maar binnen Nederland is er altijd eentje binnen handbereik. Om gebruik te maken van de laadpunten moet je in het bezit zijn van een laadpas. Er bestaat een groot aantal aanbieders van laadpassen, zoals bijvoorbeeld MKB Brandstof. Hulp met aanvragen tankpas is niet echt nodig, want het is een heel simpel proces. Net zo simpel als het frauderen met een laadpas, zoals onlangs bekend werd.

 

Een laadpas kopiëren

Het kopiëren van een laadpas is zorgwekkend makkelijk. Er zit namelijk amper beveiliging op zo’n pas. Je hoeft enkel in het bezig te zijn van een blanco laadpas en een smartphone. Met een speciale app kun je de laadpas van iemand anders binnen 1,5 seconden scannen (je hebt enkel het serienummer nodig) en daarna de gegevens op de blanco laadpas zetten. Zo kan het dus zijn dat iemand met een kopie van jouw laadpas zijn eigen auto kan opladen. Omdat het vaak relatief kleine bedragen zijn, heb je het wellicht niet eens door. Het is verstandig om de maandelijkse facturen goed te bestuderen, dan weet je zeker dat er niet iemand op jouw kosten getankt heeft. Als je het eenmaal doorhebt, is de kans om te achterhalen wie de dief is vrij groot: het opladen duurt wel even en op veel plekken hangen ondertussen camera’s. Je komt er dus niet zo makkelijk mee weg.

 

De klant draait niet voor de kosten op

Over het algemeen geven aanbieders van laadpassen aan dat de klanten niet voor de fraude opdraaien. De negatieve gevolgen zijn daardoor gelukkig beperkt. Dit betekent natuurlijk niet dat het niet zo veel uitmaakt wanneer een ander jouw pas gebruikt. Wil je het een fraudeur moeilijk maken? Probeer dan het serienummer zo veel mogelijk af te schermen voor anderen als je aan het laden bent. Een beetje zoals je pincode bij het pinnen. Als je daarnaast de laadpas in een hoesje van aluminium bewaart, wordt het scannen via de smartphone bijna onmogelijk.

 

Welke maatregelen worden er getroffen?

De laadpas fraude wordt over het algemeen door aanbieders niet als een heel ernstig en acuut probleem gezien. Pogingen om de laadpas beter te beveiligen zijn hierdoor uitgebleven. Wel zijn er een aantal maatregelen getroffen om de consument gerust te stellen. Zo is ervoor gezorgd dat de eigenaar van de laadpas in realtime kan checken of de pas op dat moment door iemand anders wordt gebruikt en worden serienummers die ooit gekopieerd zijn voor altijd verwijderd.