Elektrisch Vervoer
Image default
Auto's en Motoren

Waarom automaat spoelen belangrijk is voor de gezondheid van je auto

Automaat spoelen is een onderhoudsprocedure die gericht is op het verwijderen van vuildeeltjes en slijtage producten uit de automatische transmissie van een auto. Dit is belangrijk omdat deze deeltjes, als ze zich ophopen, de prestaties van de transmissie kunnen beïnvloeden en zelfs tot grote reparaties kunnen leiden. Veel dealers en automerken zeggen dat automaat spoelen onnodig is. Toch is vaak de realiteit dat wanneer dit regelmatig minder dure reparaties later moeten plaatsvinden.

Verbetering van de prestaties

Door het regelmatig spoelen van de automatische transmissie, worden deeltjes zoals olie, metalen en rubber deeltjes verwijderd die kunnen leiden tot slechte prestaties van de transmissie. Hierdoor kan de auto soepeler schakelen en kan de levensduur van de transmissie verlengd worden. Het is simpel, of je betaalt nu voor de procedure of je betaalt later nog veel meer voor reparaties van onverwachte mankementen. 

Voorkomen van duur reparaties

Door het verwijderen van de vuildeeltjes uit de transmissie, kan men voorkomen dat deze deeltjes zich ophopen en leiden tot slijtage van de transmissie componenten. Dit kan leiden tot dure reparaties of zelfs de vervanging van de hele transmissie. Door regelmatig automaat spoelen, kan men deze kosten voorkomen. Deze kosten kunnen flink oplopen. Dus twijfel niet te lang of dit iets is wat jij moet doen. Kijk bijvoorbeeld online naar de slijtage van wagens waarbij de automaat niet gespoeld is. 

Hoe vaak automaat spoelen?

Het is aan te raden om de automatische transmissie elke 30.000 tot 60.000 km te spoelen, of eens per jaar. Er zijn verschillende bronnen hierover te vinden maar bij de meeste auto’s is dit de gouden standaard. Dit is afhankelijk van de omstandigheden van de auto, zoals hoe vaak de auto gebruikt wordt in stedelijke gebieden of op de snelweg. Het is ook aan te raden om te raadplegen met de fabrikant van de auto of met een professionele monteur voor advies op maat.

Tot Slot

Automaat spoelen is een belangrijk onderhoudsprocedure voor de gezondheid van de automatische transmissie van een auto. Het kan de prestaties van de transmissie verbeteren, duur reparaties voorkomen en de levensduur van de transmissie verlengen. Het zorgt voor soepeler schakelen en minder zorgen tijdens het rijden. Het is aan te raden om de automatische transmissie elke 30.000 tot 60.000 km te spoelen of eens per jaar, afhankelijk van de omstandigheden.