Elektrisch Vervoer
Image default
Auto's en Motoren

Zo pleeg je extra onderhoud voor een langere levensduur van je auto

Het onderhoud van je auto: een enorm belangrijk onderdeel van het hebben van een auto, maar toch schiet het er nog weleens bij in. Natuurlijk breng je je auto weg voor de APK wanneer dit nodig is, maar dat wil niet direct zeggen dat de auto ├ęcht goed onderhouden wordt. Er zijn namelijk een aantal dingen die je extra moet laten uitvoeren en wat niet standaard gedaan wordt, maar ook dingen die je zelf kunt controleren (en aanvullen, wanneer nodig). In dit artikel vind je drie tips om je auto goed te onderhouden.

Laat de automaat spoelen

De eerste tip is om de automaat met regelmaat te laten spoelen. De automaat spoelen houdt in dat oude olie er goed uitgespoeld wordt voordat er nieuwe olie toegevoegd wordt. Wanneer de oude olie eruit gehaald wordt, komt het namelijk vaak voor dat er resten blijven zitten. Deze resten bevatten vaak vocht en kleine deeltjes, waardoor het veel minder smeert. Dit is slecht voor de versnellingsbak en zal dus leiden tot een kortere levensduur van het mechaniek. 

Controleer de vloeistoffen

Een andere tip is om zelf met regelmaat de vloeistoffen te checken. Denk hierbij aan de ruitenwisservloeistof. Het is belangrijk om de zomervariant te kiezen voor de zomer, want deze werkt beter tegen insecten die aan de ruit vastgeplakt zitten. In de winter zul je de wintervariant moeten gebruiken, die beter werkt tegen strooizout. Ook de koelvloeistof moet je controleren. Bij een onderhoudsbeurt wordt dit altijd al gecheckt, maar een klein lekje kan ervoor zorgen dat het tankje langzaam maar zeker leegloopt. Zonder koelvloeistof zal je motor al gauw oververhitten, waardoor de motor volledig kapot kan gaan, met een dure revisie tot gevolg. Let dus goed op dat er altijd genoeg vloeistof in het tankje zit en controleer het met regelmaat.

Vervang zelf een zekering

De laatste tip is om zelf de zekeringen te vervangen wanneer dit nodig is. Je hoeft hier vaak helemaal niet voor naar een garage. Een elektrische storing wordt vaak veroorzaakt door een kapotte zekering. Het zekeringkastje vind je vaak onder het dashboard aan de bestuurderskant, of in de motorruimte. Kijk even om welke zekering het gaat, bestel een nieuwe en vervang hem zelf even. Dat scheelt een hoop tijd en kosten.