Elektrisch Vervoer
Image default
Vervoer en transport

De elektrische step, het beste elektrische vervoersmiddel in Nederland

De elektrische step kopen is een van de trends van 2020, je ziet de elektrische steps steeds vaker rijden op straat. Het gebruiken van een step als elektrisch vervoersmiddel heeft veel voordelen. Zo is het gebruik van de e-step milieuvriendelijk en in een grote stad ben je vaak sneller op je bestemming als met de auto.

Elektrische step in combinatie met het openbaar vervoer

Ook is de step ideaal om te gebruiken in combinatie met het openbaar vervoer, op deze manier kan je toch snel lange afstanden afleggen. Zo kan je als je bijvoorbeeld buiten de stad woont met de step naar het treinstation rijden. Met de trein kan je dan naar de stad reizen en de step mag ook nog eens gratis mee met het openbaar vervoer. De laatste kilometers kan je dan weer op de step afleggen.

Regels op de openbare weg met een elektrische step

Voor veel mensen zijn de regels van de elektrische step op de openbare weg nogal onduidelijk. Dat is ook erg begrijpelijk aangezien de regels nogal ingewikkeld zijn. Voor de meeste steps geldt dat deze niet op de openbare weg mogen rijden. De steps die wel op de openbare weg mogen rijden moeten voorzien zijn van een keuring. Elektrische steps kunnen op verschillende manieren gekeurd zijn. Ze kunnen namelijk gekeurd zijn als bijzondere bromfiets, snor of bromfiets, of als step met hulpmotor.

Als de step gekeurd is als bijzondere bromfiets is een rijbewijs niet nodig, wel moet de bestuurder minimaal 16 jaar oud zijn en moet de step minimaal WA-verzekerd zijn. Ook zijn er steps gekeurd als snor of bromscooter. Op deze step mag je dan alleen rijden als hij minimaal WA-verzekerd is en je in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Voor de elektrische step met hulpmotor geldt geen minimale leeftijd, er is geen rijbewijs nodig en ook is een verzekering voor de step niet nodig om op de openbare weg te rijden. De elektrische step met hulpmotor heeft wel het nadeel dat deze niet volledig op eigen kracht kan rijden. Hij zal tijdens het steppen alleen stepondersteuning bieden.

De juiste elektrische step kopen

Het vinden van de perfecte elektrische step is nog niet zo makkelijk, er is veel aanbod en de steps lijken allemaal erg veel op elkaar. Ook zit er gigantisch veel prijsverschil tussen de e-steps. Het makkelijkste is om jezelf een aantal vragen te stellen, om de step te vinden die bij jou past.

Zo is het erg goed om jezelf af te vragen of je er mee op de openbare weg wilt rijden, wat voor budget je hebt, wat de actieradius moet zijn en welke snelheid je maximaal wilt rijden. Ook is het goed om rekening te houden met het gewicht van de step.

Voor de meeste elektrische steps ligt de maximale snelheid op 25 kilometer per uur, maar er zijn ook steps die hier ver bovenuit stijgen. Een goed voorbeeld hiervan is de Zero 11x elektrische sportstep de step heeft namelijk een maximale snelheid van maar liefst 120 kilometer per uur. Een populaire e-step is de Xiaomi M365 Pro. De step heeft namelijk een actieradius van 45 kilometer, een maximale snelheid van 25 kilometer per uur en een hele aantrekkelijke prijs van 500 euro. Ook staat Xiaomi bekend om zijn goede bouwkwaliteit.