Elektrisch Vervoer
Image default
Auto's en Motoren

De opties die je hebt met chiptunen

Het leven zit vol met momenten waarbij je keuzes moet maken, een knoop moet doorhakken. Als je niet goed geïnformeerd bent, is het ook onmogelijk om die keuzes te maken. Het is daarom van essentieel belang dat je wél goed geïnformeerd bent. We willen je daar graag bij helpen, en dan voor in het geval je optie overweegt om je auto te laten chiptunen. We vertellen je daarom dan ook alles wat je moet weten over het chiptunen en daarnaast alle opties die je hebt omtrent chiptunen. Want, je kunt niet alleen regulier chiptunen, er zijn meer mogelijkheden! Wij vertellen je precies wat die mogelijkheden zijn en wat dit eventueel voor jou en je auto kan betekenen. 

Wat is chiptunen?

In Europa heb je het over het algemeen best goed, dat weet iedereen. Dit geldt voor gezondheidszorg, voeding, maar ook voor bijvoorbeeld de wegen, de brandstof, de motorolie en ga zo maar door. Desondanks hebben autofabrikanten veiligheidsmarges geïmplementeerd die ervoor zorgen dat ook in het geval van slechte omstandigheden, slechte brandstof en slechte/weinig motorolie, een auto gewoon kan rijden. Deze veiligheidsmarges zijn dus eigenlijk niet echt nodig. 

 

Met chiptunen worden ze dan ook ietsje opgerekt, waardoor je auto beter presteert. Je auto bevat namelijk een ECU, die bijvoorbeeld injectie, luchttoevoer en ontstekingen regelt. Dit komt tot uiting in je toerental, de hoeveelheid gas die je kunt geven, de ontsteking en ga zo maar door. De chip die de gegevens verzamelt om dit te kunnen doen bevat voorgeschreven informatie van de fabrikant van je auto en die gegevens worden geoptimaliseerd bij het chiptunen. 

Stage 1

De eerste optie met chiptunen is stage 1. Dit is de ‘lichtste’ optie waarbij het minst ingrijpende veranderingen zullen plaatsvinden, maar ook het minst ingrijpende veranderingen merkbaar zijn. Hierbij wordt alleen de software in de ECU aangepast. Je moet hiervoor vrij veel kennis hebben over auto’s en over chiptunen, dus laat dit dan ook lekker doen door professionals. De motor kan overigens flink (ongeveer 10%) zuiniger worden door chiptunen. Dit is ook een goede reden om het te laten doen.

Stage 2

Je hebt naast stage 1 overigens ook bij sommige bedrijven een stage 1+ chiptune, dit houdt in dat er een vermogensuitdraai wordt gegeven en dat je software krijgt die specifiek bij jouw auto past. Na stage 1+ krijg je dan stage 2 chiptunen. Deze vorm van chiptuning zorgt voor hele krachtige veranderingen, maar kan dan vaak alleen worden gedaan bij auto’s die al aangepast zijn. Het gaat dan niet om uiterlijke veranderingen, maar vooral om mechanische upgrades. 

 

Hierbij valt te denken aan een andere turbo, andere injectoren, downpipes of een andere katalysator. Of stage 2 mogelijk is bij jouw auto, moet daarom altijd besproken worden met en gedaan worden door een professional. Het levert hoe dan ook vaak hele krachtige veranderingen op. Je kunt zeker wel een gewonnen vermogen verwachten ter hoogte van ongeveer 50 PK. Dit is niet niets, je auto zal een stuk sneller optrekken en ook zuiniger zijn in het algemeen.