Elektrisch Vervoer
Image default
Vervoer en transport

Het belang van correct je BPM berekenen

Bij het kopen van een nieuw voertuig is het zo dat je aandacht zal moeten besteden aan tal van verschillende soorten kosten die in rekening gebracht kunnen worden. Het kan daarbij dan gaan om de aankoopprijs, maar wat bovendien verder ook te denken van de zogenaamde BPM? Het gaat hierbij om de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Bij het kopen van een nieuwe auto is deze belasting altijd verschuldigd. Wil je hier meer over te weten komen? Alles over de BPM berekenen laten we je graag ontdekken middels de informatie hier op deze pagina! 

Wanneer moet de BPM worden betaald?

De BPM berekenen is altijd interessant op het ogenblik dat er een nieuw voertuig wordt aangekocht. In eerste instantie wordt vaak gedacht dat deze belasting uitsluitend dient te worden betaald wanneer er sprake is van een aankoop van een nieuwe auto op de Nederlandse markt. Uiteraard is deze belasting in die situatie verschuldigd, maar dat is niet de enige. Wat bovendien immers ook te denken van het geval waarin je kiest voor het importeren van een voertuig uit het buitenland? Ook in dat geval moet er rekening mee worden gehouden dat er een bepaald bedrag aan BPM verschuldigd zal zijn. Let hier dus altijd voor op en voer ook dan zeker een berekening uit. 

Hou er naast bovenstaande rekening mee dat je eerst een aangifte aan BPM moet doen en de BPM dient te betalen voordat je, je met je nieuwe voertuig op de weg mag begeven. Hoe langer je dit dus met andere woorden uitstelt hoe langer je niet mag rijden met bijvoorbeeld je nieuwe auto. 

Hoe verloopt de BPM berekenen in de praktijk?

Wil je graag kunnen achterhalen hoeveel BPM je dient te betalen voor je nieuwe auto? Dan is het vanzelfsprekend dat je zal willen kiezen voor de BPM berekenen. Voor het uitvoeren van een dergelijke berekening geldt dat dit op meerdere manieren kan gebeuren. In eerste instantie kan je dit gewoon zelf doen door middel van één van de verschillende online berekeningen die op het internet zijn terug te vinden. Dit gezegd hebbende kan je dit ook uitbesteden aan een gespecialiseerde partij. 

Door te kiezen voor deze laatste optie kan je er zeker van zijn dat de berekening op een echt correcte manier kan worden uitgevoerd. Hoe dan ook, wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan voor wat de kosten betreft die gepaard gaan met het aanschaffen van je nieuwe voertuig? Dan is zorgvuldig je BPM berekenen in de praktijk meer dan de moeite waard om te overwegen. 

Let op wanneer het geen personenwagen betreft met BPM berekenen!

Voor de BPM berekenen geldt dat ze standaard dus moet gebeuren op basis van de CO2-uitstoot waarvan sprake is. Dit gezegd hebbende is dit niet altijd het geval. Het is dan ook in de praktijk zo dat je goed moet opletten om welk soort voertuig het gaat. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor het kopen van een motor of heb je een camper aangeschaft? In die gevallen zal je kunnen vaststellen dat de BPM berekenen niet zal gebeuren op basis van de CO2-uitstoot, maar wel op basis van de netto-catalogusprijs. Hier moet je dus wel even bij stil blijven staan. Bij DAS Import kunnen ze helpen.