Elektrisch Vervoer
Image default
Dienstverlening

Het verschil tussen de e-bike en speed pedelec

 

Je hebt het vast voorbij zien komen. Een e-bike en een speed pedelec in een fietsassortiment. Maar weet jij ook wat een e-bike of een speed pedelec precies is? Het verschil tussen een e-bike en een speed pedelec zit hem voornamelijk in de snelheid en in de regels. Een speed pedelec is eigenlijk een snelle e-bike. Een speed pedelec kan een veel hogere snelheid bereiken dan een e-bike. Een e-bike kan tot wel 25 kilometer per uur bereiken terwijl een speed pedelec tot wel 45 kilometer per uur kan bereiken. Dit ligt aan het type motor systeem.

Helmplicht

Een speed pedelec kan tot wel 45 kilometer per uur bereiken, deze valt daarom in dezelfde categorie als een bromfiets. Dit is de reden dat een helm dragen verplicht is als je op een speed pedelec stapt. Er zijn speciale helmen voor de speed pedelecs, deze zijn gelukkig wat kleiner en lichter van gewicht, maar toch wel steviger dan een normale fietshelm. Met de speed pedelec is het belangrijk om extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

Opvallende kenmerken

De speed pedelec heeft opvallende kenmerken die de fiets helpen te onderscheiden van de normale e-bike. Een speed pedelec heeft een luide toeter. Dit is wel nodig met de snelheid die de speed pedelec kan behalen! Het is wel noodzakelijk om andere verkeer te laten weten dat je met zo een flinke snelheid eraan komt. Dit is de reden dat de toeter een zeer flinke volume heeft. Daarnaast heeft een speed pedelec een achteruitkijkspiegel. 

Verplichte WA-verzekering

Het belangrijkste is dat je met een speed pedelec een WA-verzekering nodig hebt. Ook een kenteken plaat. Het hebben van een speed pedelec is zeer leuk, vooral omdat het een snelheids beest is, maar er komen eenmaal meer dingen bij kijken. Bovendien is een pedelec ook iets duurder dan een normale e-bike.