Elektrisch Vervoer
Image default
Auto's en Motoren

Hoe lang is een alarmcertificaat geldig?

Jouw voertuig kan het beste beschermd worden met behulp van een alarm. Ieder bedrijf dat dit alarm plaatst, moet ook een alarmcertificaat meeleveren. Zo weet je namelijk dat het alarm dat in het voertuig zit goedgekeurd is. Ook zit je hierdoor aan een aantal voorwaarden vast, zoals het onderhoud aan het alarm. Maar hoe lang is het certificaat geldig en wat kun je hier nog meer mee? Onderstaande informatie geeft jou voldoende kennis over het alarm, zodat je kunt bepalen of jij jouw auto of ander voertuig gaat voorzien van een alarm.

De verschillende klassen van het alarm

Een alarmcertificaat wordt te allen tijde aan een alarm gegeven. Echter moet je eerst weten welk alarm jij het beste in jouw voertuig kan gaan plaatsen. Er zijn namelijk verschillende klassen terug te vinden. De klasse van het alarm geeft aan wat het alarm nog meer kan. Zo heb je bij klasse 1 bijvoorbeeld ook een startonderbreker en bij klasse 5 ook een voertuigvolgsysteem. Afhankelijk van de klasse die jij kiest, zal er een andere prijs aan gehangen worden. De prijzen kunnen sterk uiteenlopen, maar je weet wel zeker dat er voldoende beveiliging op jouw voertuig zit.

De geldigheid en de bijbehorende voorwaarden

Een professional zet het gewenste alarm in het voertuig en moet daarbij direct het eerste onderhoud plegen. Op dat moment krijg je ook het alarmcertificaat in handen. Dit certificaat is drie jaar geldig, als je aan de juiste voorwaarden voldoet. Zo moet je ieder jaar weer het onderhoud uit laten voeren om het certificaat te verlengen. Doe je dit niet, kan het zijn dat jouw alarmsysteem niet meer goedgekeurd wordt door bepaalde instanties. Ook kun je met het onderhoud voorkomen dat het alarm niet meer doet waarvoor jij hem aangeschaft hebt.

De geldigheid in geval van diefstal

De geldigheid van het alarmcertificaat geeft echter niet alleen aan dat het alarm naar behoren werkt. Het kan namelijk ook helpen wanneer jouw auto gestolen is. Na een diefstal moet je aan kunnen tonen dat het alarm werkte. Kun je dit niet, kan het grote gevolgen hebben voor de afwikkeling van de diefstal. De verzekering heeft dan namelijk ook het recht om de schade niet uit te keren, waardoor je zonder geld komt te zitten en naar een andere auto op zoek moet gaan. Met een goed onderhouden alarmsysteem kan het dus zorgen voor de beste afwikkeling.

De rittenregistratie voor kostenbesparing en werk

Een alarmcertificaat is dus van groot belang voor jouw voertuig en alles daar omheen. Maar naast dat het bescherming biedt, kan het ook een ritregistratie bijhouden. Hierdoor weet je precies hoeveel kilometer er met de auto gereden is. Dit kan bijvoorbeeld een groot voordeel zijn voor een auto van de zaak. De werkgever houdt in de gaten hoeveel kilometers er privé gereden worden en welke ritten voor de zaak waren, zodat het juiste uitbetaald kan worden. Ook weet je zelf wat jouw rijgedrag is, zodat je dit aan kunt passen voor een kostenbesparing.