Elektrisch Vervoer
Image default
Dienstverlening

Mbo 2 en mbo 4 opleidingen waarmee je elektricien kunt worden

De afkorting ‘’Mbo’’ staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Dit wordt vaak gevolgd na het afronden van vmbo-t of vmbo basis/kader op de middelbare school. De opleiding die op de middelbare school is gevolgd, is bepalend voor het niveau wat op het mbo gevolgd mag worden. Binnen het Mbo kunnen verschillende opleidingen tot elektricien gevolgd worden. Voor elk niveau is een opleiding tot elektricien beschikbaar. Het zal wel per niveau verschillen wat uiteindelijk met het diploma gedaan kan worden. Wel kan na alle niveaus een eigen onderneming in het vakgebied gestart worden. Zo kan bijvoorbeeld een onderneming gestart worden als elektricien Leiden of in een andere stad naar keuze.

Monteur elektrotechnische installaties

Om elektricien te worden kunnen verschillende opleidingen gevolgd worden. Zo zijn er mbo opleidingen tot elektricien, maar ook hbo opleidingen tot elektricien. Binnen het mbo kan gekozen worden om een niveau 2, 3 of 4 opleiding te volgen. Zo bijvoorbeeld de mbo 2 opleiding: monteur elektrotechnische installaties. Dit is een opleiding die binnen één jaar behaald kan worden. Tijdens deze opleiding wordt geleerd hoe onder andere storingen verholpen moeten worden en hoe dit op een veilige en gezonde manier gedaan kan worden. Na het afronden van de opleiding kan gewerkt worden in de elektrotechniek, maar ook in de industrie en bouwsector.

Elektrotechniek

Elektrotechniek is een beroep wat na het afronden van een mbo-4-opleiding beoefend kan worden. Daarnaast kan de opleiding tot elektrotechniek ook na het afronden van een mbo 2 of mbo 3 opleiding gevolgd worden. Tijdens de opleiding wordt je opgeleid voor een technische baan. Er wordt geleerd hoe het ontwerpen en creëren van elektriciteit in zijn werking gaat. Na het afronden van de opleiding kun je nieuwe systemen ontwerpen en creëren, maar kun je ook aan de gang met het testen van al bestaande systemen. Officieel gezien leidt de opleiding op tot professional in de techniek en dan specifiek in de elektriciteit.