Elektrisch Vervoer
Image default
Energie

Opbrengst zonnepaneel optimaliseren

Bij het plaatsen van zonnepanelen wil je uiteraard het best mogelijke rendement eruit halen. Je hebt namelijk niet voor niet geïnvesteerd in zonnepanelen. Maar hoe doe je dit nou het beste?

Kwalitatieve zonnepanelen aanschaffen Het begint al bij de aanschaf van de meest kwalitatieve zonnepanelen. Er zijn heel wat zonnepanelen op de markt waar je uit kan kiezen. Je kan online heel wat informatie vinden over elk type zonnepaneel. Ook vind je vergelijkingswebsites en worden er zonnepanelen uitgetest. Daarnaast plaatsen heel wat mensen hun ervaringen online. Informeer je dus zo goed mogelijk wanneer je voorkeur op een zonnepaneel valt. De meest kwalitatieve zonnepanelen behouden hun rendement gedurende een hele lange tijd. Terwijl goedkope zonnepanelen al vrij snel steeds minder rendement opleveren.

Ligging opbrengst zonnepaneel De ligging van je zonnepanelen is uiterst belangrijk voor het opvangen van het meeste zonlicht. Wanneer je een leek bent, doe je er altijd goed aan om een professional erbij te halen om de juiste plaatsbepaling te doen. Iedere dak is anders en heeft dus zijn eigen plaatsbepaling nodig. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de stand van de zon ten opzichte van je dak, in welke richting de zonnepanelen moeten komen te liggen, welke hoek is het meest optimaal en ga zo maar door. Er wordt dan samen met de professional een legplan opgesteld voor de zonnepanelen op het dak.

Soort omvormer Naast het plaatsen van de zonnepanelen is de soort omvormer die je laat plaatsen ook van belang op de opbrengst van de zonnepanelen. De omvormer zijn taak is om de opgewekte energie uit zonlicht wordt omgezet in bruikbare energie voor je huishouden. Zo is het mogelijk om één omvormer te laten plaatsen voor al je zonnepanelen om de energie om te zetten. Maar het is ook heel goed mogelijk om per zonnepaneel een eigen omvormer te plaatsen. Op deze manier wordt elke opbrengst zonnepaneel geoptimaliseerd. Het voordeel hiervan is dat wanneer een zonnepaneel minder presteert, dit geen invloed zal hebben op de rest van de zonnepanelen. Wanneer een iedere omvormer te prijzig is, kan er ook gekeken worden naar het plaatsen van optimizers. De centrale omvormer werkt dan samen met de individueel geplaatste optimizers om het beste rendement te behalen.