Elektrisch Vervoer
Image default
Aanbiedingen

Vier tips voor een efficiënt logistiek proces

Efficiënte logistiek is essentieel voor bedrijven die goederen transporteren, opslaan en distribueren. Het is de kern van een succesvolle supply chain. Een goed georganiseerde logistiek kan zorgen voor een grotere klanttevredenheid, kostenbesparingen en verbeterde bedrijfsresultaten. Wij geven daarom vier tips voor een efficiënt logistiek proces. Benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder. 

 

  1. Gebruik de ABC-analyse

 

Door gebruik te maken van de ABC-analyse verdeel je producten over drie categorieën. In categorie A vind je een beperkt aantal producten die zorgen voor een groot deel van de omzet. In categorie B vind je een hoger aantal producten die zorgen voor iets minder omzet. In categorie C vind je het hoogste aantal producten die het minst bijdragen aan de omzet. Op basis van deze indeling kun je de inkoop en productieplanning beter afstemmen op de vraag van de klant. Daarnaast is het een goede tip om de producten in categorie A voorin het magazijn te plaatsen. De producten uit categorie C die minder worden verkocht kun je achter in het magazijn plaatsen.

 

  1. Geef producten een vaste plek

 

Door producten een vaste plek te geven in het magazijn kunnen orderpickers sneller hun werk uitvoeren. Ze hoeven niet steeds te zoeken naar de producten, maar weten na verloop van tijd precies op welke plek de betreffende producten liggen. Houd er dus rekeningen mee dat je producten niet onnodig verplaatst. 

 

  1. Meten is weten

 

Door prestaties te meten kom je erachter wat je kunt verbeteren om het logistieke proces te optimaliseren en efficiënter in te richten. Door bijvoorbeeld de doorlooptijd te meten krijg je inzicht in de totale tijd die het kost om een product te leveren. Door dit te meten kun je zien waar verbetering doorgevoerd moeten worden om het proces te versnellen. Daarnaast is het belangrijk om het voorraadniveau te meten. Hierdoor kun je bepalen hoeveel voorraad je moet aanhouden om aan de vraag van de klant te voldoen. Ook kun je op deze manier te hoge voorraad vermijden en opslagkosten verlagen.   

 

  1. Besteed het logistieke proces uit

 

Het kan voor jouw bedrijf erg efficiënt zijn om het logistieke proces uit te besteden. Bij ETB-solutions.com kun je bijvoorbeeld alle logistieke processen samenbrengen onder één dak. Hierbij wordt het gehele logistieke proces overgenomen, zodat je je kunt focussen op de kerntaken van jouw bedrijf. Van opslag tot nationaal en internationaal transport, alles wordt voor je geregeld. 

 

https://etb-solutions.com/