Elektrisch Vervoer
Image default
Auto's en Motoren

Waarom een hybride auto aanschaffen – Elektrisch rijden?

Het gaat momenteel goed met de hybride auto. De interesse en verkoop stijgt. De technologie wordt voor deze bijzondere auto steeds beter. Door toepassing van lichte materialen en verbeterde aerodynamica verbruikt de hybride auto steeds minder brandstof. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu en onze gezonde omgeving maar ook niet te verwaarlozen voor ons eigen budget. Meer en meer modellen zijn beschikbaar in een uitvoering met hybride-aandrijving. De constructeurs combineren een klassieke verbrandingsmotor (diesel of benzine) met een elektromotor om het verbruik beduidend te laten dalen. Deze auto is een wagen die als krachtbron voor het rijden een combinatie van verschillende technieken gebruikt. Het is een voertuig waarin tenminste twee energie-omzetters en twee in het voertuig ingebouwde opslagsystemen of accu’s voor die energie aanwezig zijn om het voertuig in beweging te zetten. Het laden van zo’n EV vergt veel van het elektriciteitsnet. Zo heb je een laadpaal nodig en een complete laadinfrastructuur.  

​​Wat is een hybride elektrische wagen?

Er wordt meestal een auto bedoeld die enerzijds door een verbrandingsmotor wordt aangedreven en anderzijds door een elektromotor met een batterij van aanzienlijke kracht. De accu wordt onder het rijden opgeladen door een stroomopwekker die wordt aangedreven door de verbrandingsmotor. Het is een bijzondere combinatie van twee verschillende soorten motoren. De auto wordt dus aangedreven door de verbrandingsmotor, de elektromotor of door een samenwerking van beiden. De elektromotor kan dus zowel ondersteunend zijn aan de verbrandingsmotor, maar ook autonoom de auto aandrijven. De elektromotor springt dan bij op een ondersteunende wijze op momenten dat er een hoge prestatie moet worden geleverd en er dus meer energie nodig is. Een ondersteunende rol bij situaties zoals bij het inhalen, accelereren of een helling nemen.

Technisch details van een EV

De geavanceerde technologie zorgt ervoor dat de wagen voortdurend schakelt tussen beide aandrijvingen. Op deze wijze kan de verbrandingsmotor in een optimaal toerental blijven draaien. Deze combinatie zorgt dus voor betere prestaties zoals minder verbruik, meer kilometers, minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu. De accu van sommige hybride auto’s heeft een beperkte kracht en is enkel en alleen gericht op de ondersteunende taak. Als je uitsluitend op de elektromotor wilt rijden, dan sta je na enkele kilometers al stil langs de weg. Dit gebeurt bij de hybride auto’s van de eerste generatie. Tegenwoordig tref je meer de zogeheten full-hybride auto’s aan. Deze wagens kunnen zowel alleen op de verbrandingsmotor of enkel op de elektromotor rijden. Of natuurlijk in combinatie.

Over EVplan.nl

Onze medewerkers doen er alles aan om onze klanten zonder problemen mobiel te houden. Wij helpen onze klanten graag bij het kiezen van een passende mobiliteitsoplossing. Ons compacte team van medewerkers staat dagelijks met ‘een rugzak vol ervaring’ in de branche klaar om onze klanten vlot van dienst te kunnen zijn. Korte lijnen, heldere communicatie en denken in oplossingen maken ons tot een betrouwbare en flexibele partner.