Elektrisch Vervoer
Image default
Energie

Biobrandstof: goed voor het milieu

Wat is biobrandstof?

Biobrandstof is een samensmelting van de woorden bio en brandstof. Brandstof omhelst datgene waarmee verbrandingsmotoren worden aangedreven. Voorbeelden hiervan zijn voor vervoer of industriële machines. Bio is op zijn beurt een afkorting van het woord biologisch. Dit betekent dat het een goede invloed heeft op milieu, omdat het een natuurlijk product is. Biobrandstof gaat dus over een stof waarmee verbrandingsmotoren worden aangedreven die goed is voor het milieu.

Het ontstaan van biobrandstof

Aan de manier waarop biobrandstof tot stand komt, kun je zien dat het een biologisch product is. De brandstof ontstaat voornamelijk uit organische grondstoffen. Hierbij kun je denken aan dierlijk en plantaardig materiaal. Deze worden omgezet tot brandstoffen die synthetisch zijn. Hierbij komt dus geen fossiele brandstof kijken. Laatstgenoemde zijn namelijk wel slecht voor het milieu. Fossiele brandstoffen kunnen niet opnieuw gebruikt worden en dat betekent dat deze eindig zijn. Biobrandstof daarentegen is wel herbruikbaar.

Biobrandstof werd vroeger ook gebruikt

Vele jaren terug werd biobrandstof ook al gebruikt als energiebron. Voornamelijk hout, gedroogde uitwerpselen en plantaardige oliën werden toen gebruikt om dit te produceren. In 1900 reden er al auto’s met motoren die volledig op biobrandstof fungeerden. In de jaren daarna werd fossiele brandstof ontdekt. Dit is niet goed voor het milieu, maar is vele malen makkelijker en daarmee ook goedkoper te verkrijgen. Bruin- en steenkool en aardgas zijn hier voorbeelden van.

Biodiesel

Ook gewassen kunnen gebruikt worden voor biobrandstof. Voornamelijk gewassen die vettig zijn werken voor dit doel bijzonder goed. Het samenpersen hiervan zorgt dat deze vetten vrijkomen. Van deze vrijgekomen vetten wordt biodiesel gemaakt. We kennen twee soorten biodiesel: FAME en HVO. De eerste is goedkoop te produceren, maar heeft als nadeel dat het water aantrekt. Om deze reden worden bacteriën als algen gestimuleerd om te groeien. Aan de andere kant heb je HVO: een biodiesel die een tikkeltje duurder is maar wel waterafstotend werkt. Om deze reden is deze type biodiesel zuiverder.

Biogas

Biogas ontstaat uit mest en afval. Als deze twee elementen worden afgebroken, komen er bacteriën vrij. Hierdoor ontstaat methaan. Dit methaan wordt samengeperst tot biogas. Een nadeel van biogas is dat er grond wordt gebruikt om de gewassen te produceren. Op deze grond hadden eventueel ook voedselgewassen kunnen staan.

Duurzaam bio brandstof

Biobrandstof is een uiterst duurzaam product. Het bestaat uit verschillende grondstoffen. Deze zijn allemaal organisch, oftewel plantaardig, of dierlijk. Dit zorgt ervoor dat deze grondstoffen weer hergebruikt kunnen worden. Dit resulteert in een compleet duurzaam systeem. Hierdoor komt vele malen minder CO² vrij bij het verbranden van biobrandstof dan wanneer fossiele brandstoffen worden verbrand.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/biobrandstof/