Elektrisch Vervoer
Image default
Vervoer en transport

De lading van je aanhangwagen zekeren: veilig onderweg

Hoe goed je aanhangwagen ook is, wanneer je je lading niet goed belaadt kom je al snel in onveilige situaties terecht. In dit artikel vind je wat handige tips voor het beladen en zekeren van je aanhangwagen zodat je veilig op weg kan.

Bekijk allereerst het maximale laadvermogen van een aanhangwagen. Dit om er zeker van te zijn dat je dit vermogen niet overschrijdt. Zorg ook dat je de geschikte aanhanger voor de taak gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld een machinetransporter voor het vervoeren van een auto of machine en een kipper aanhangwagen voor het vervoeren van bijvoorbeeld groenafval.

 Om te zorgen dat je de lading goed verdeelt is het aan te raden om het zwaarste deel van de lading eerst in de aanhangwagen te plaatsen. Zorg er voor dat de lading goed is gezekerd en afgedekt. Dit kan door middel van een vlakzeil, een huif, een ladingnet of spanbanden. Gesloten aanhangwagens zijn soms voorzien van een speciaal bindsysteem wat bestaat uit rails op de zijwanden waar tussen een telescoopstang kan worden geklikt. Dit is vooral handig voor het vervoeren van rolcontainers of pallets.

 Dankzij steunpoten op de aanhangwagens wordt voor optimale stabiliteit gezorgd. Dit zorgt er voor dat de aanhangwagen niet kantelt tijdens het laden en lossen. Bij een kipper aanhangwagen is het belangrijk dat er geen contragewicht in de laadbak aanwezig is. Dit kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen doordat de aanhangwagen om kan vallen wanneer je deze helemaal omhoog zet.

Houdt bij het laden ook rekening met het weer. Als het bijvoorbeeld gaat regenen en je vervoerd zand in de aanhangwagen, dan zal het zand aanzienlijk zwaarder worden wanneer dit niet beschermd wordt tegen de regen. Dit kan er voor zorgen dat het maximale laadvermogen van de aanhangwagen overschreden wordt wat voor gevaarlijke situaties kan worden.

Een andere gevaarlijke weersomstandigheid is de wind. Dit is vooral gevaarlijk bij een lege aanhanger die veel windkracht opvangt, bijvoorbeeld een hogere gesloten aanhangwagen. Pas daarom je snelheid aan wanneer je tijdens harde wind met een lege aanhangwagen rijdt en stop wanneer dit nodig is.