Elektrisch Vervoer
Image default
Dienstverlening

Verschillende soorten transformatoren die in de elektriciteitsvoorziening worden gebruikt

Transformatoren zijn een essentieel onderdeel van moderne elektrische systemen en zorgen voor de spanningsomzetting tussen transmissie- en distributielijnen en binnen een onderstation. Afhankelijk van de toepassing waarvoor zij worden gebruikt, zijn er tegenwoordig verschillende soorten transformatoren beschikbaar. Elektricien Amsterdam zijn ervaren en erkende elektriciens en zijn gespecialiseerd in het installeren van transformatoren.

Step-Up transformator

Step-up transformatoren worden gebruikt om laagspanning om te zetten in hoogspanning en worden aangetroffen in elektriciteitscentrales. Deze transformatoren zijn gewoonlijk driefasig en maken gebruik van een met olie gevulde kern met een groot aantal spoelen die de spanning opvoeren voordat ze door transmissielijnen worden gestuurd.

Step-Neerwaartse transformator

Step-down transformatoren worden gebruikt om hoogspanning om te zetten in laagspanning en worden doorgaans aangetroffen in onderstations. Deze transformatoren gebruiken een met olie gevulde kern met minder spoelen dan hun step-up tegenhangers, waardoor er minder elektriciteit doorheen gaat.

Autotransformator

Autotransformatoren maken spanningsomzetting binnen één wikkeling mogelijk en kunnen zowel in elektriciteitscentrales als in onderstations worden gebruikt. Deze typen transformatoren hebben een kleinere kern en spoel dan andere typen transformatoren, waardoor ze efficiënter en kosteneffectiever zijn.

Isolatietransformator

Isolatietransformatoren zorgen voor elektrische isolatie tussen twee circuits, zodat er tijdens de conversie geen stroom tussen beide circuits kan lopen. Ze worden meestal gevonden in industriële omgevingen, waar veiligheid een belangrijk punt van zorg is.

Droogtransformator

Transformatoren van het droge type worden doorgaans gebruikt in laagspanningstoepassingen zoals straatverlichting en elektronica. Deze transformatoren zijn gemaakt met speciale isolatie om ze te beschermen tegen vocht en andere omgevingsfactoren, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik buitenshuis.

Door verschillende soorten transformatoren in een elektrisch systeem te gebruiken, is het mogelijk om een veilige en efficiënte stroomvoorziening te creëren die voldoet aan de behoeften van de toepassing. Elk type transformator heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om voor elke toepassing de juiste te kiezen.