Elektrisch Vervoer
Image default
Gezondheid

Hoe je lichaam herstelt na stoppen met roken

Wanneer je van plan bent om te stoppen met roken is het verstandig om rekening te houden met de verschillende symptomen en herstelfases waar het lichaam doorheen gaat te onthouden. Het stoppen met roken kan soms erg lastig zijn. De ene persoon ervaart meer klachten als de andere, en voor iedereen werkt een ander systeem. Stoppen met roken is erg gezond en bespaard flink veel geld. In dit artikel leggen wij uit hoe je lichaam zich herstelt als je gaat stoppen met roken. 

De herstelfases van het lichaam

Er zijn verschillende fases waarin het lichaam zich hersteld als je stopt met roken. We beginnen eerst met de eerste dag. Na een dag niet roken begint het risico tot een hartaanval af te nemen. Je bloeddruk daalt en het risico op hart- en vaatziekten neemt af en intensieve lichaamsbeweging kan toenemen. Na 3 dagen gestopt te zijn is het nicotinegehalte in je lichaam volledig opgelost en ervaren de meeste mensen de meeste symptomen. Na een maand genezen de longen van alle teer en gifstoffen van een sigaret waardoor de longcapaciteit verbeterd.

Na een maand niet roken neemt je conditie dus toe en word je minder snel kortademig. Eventuele hoestklachten gaan terug en je lichaam begint eindelijk volledig te genezen! Nadat je drie maanden rookvrij bent gaan je cholesterolwaarden vooruit en ga je je veel vitaler voelen. De bloedsomloop wordt ook verbeterd. Na 9 maanden niet roken zijn je longen aanzienlijk genezen en hebben de trilharen in je longen zich hersteld. Je immuunsysteem heeft een oppepper gekregen en je bent minder vaak verkouden!

Na een jaar niet roken is het risico op hartziektes afgenomen. Na 5 jaar niet roken heeft het lichaam zich goed hersteld en krijg je minder snel een beroerte. Na 10 jaar niet roken is de kans op mond-, keel- of alvleesklierkanker aanzienlijk verminderd en is de kans op longkanker gehalveerd. Na 20 jaar roken ben je zo goed als helemaal genezen en is de kans om te overlijden door rook gerelateerde oorzaken net zo groot als mensen die nooit begonnen zijn met roken. 

Waarom stoppen belangrijk is

Stop met roken! Hoewel de kans op longkanker voor rokers 5% is, is dit een groot deel van andere oorzaken van longkanker. Daarnaast zijn er veel andere verschillende soorten kanker die sneller kunnen ontstaan wanneer je rookt. Stoppen met roken is belangrijk voor zowel je eigen gezondheid als je nabestaanden. Mensen om je heen geven om je en vinden het natuurlijk ook belangrijk dat je zo gezond mogelijk leeft.

Ben je van plan om te stoppen met roken dan is het verstandig om altijd vol te blijven houden. Wanneer je terugvalt met roken verhoog je weer de kansen op verschillende ziektes en lichamelijke problemen. Daarnaast kan je ook veel geld besparen als je van plan bent om te stoppen. Sigaretten zijn erg duur en wanneer je een pakje per dag rookt kan dit erg snel aantikken. Stop nu met roken en red je eigen lichaam!

 

https://www.ikstopermee.nl/