Elektrisch Vervoer
Image default
Energie

Met een aangesloten opslag energie gebruiken als stroom

Hoe je met de juiste opslag energie kunt genereren

Door het juiste gebruik van opslag energie genereren wordt de laatste tijd populairder dan ooit. Met het oog op het klimaat is het een groenere keuze. Neem als voorbeeld de energiesector. Daar gebruikt men veel aggregaten, die normaal gesproken op diesel functioneren. Er zit een verbrandingsmotor in die aangezet wordt als het aggregaat moet werken. Maar daar is een verschuiving te vinden. Men zet in op het met het koppelen van de juiste opslag energie te kunnen opwekken en inzetten. Er wordt dan een accu aangesloten op het aggregaat. Deze accu heeft voldoende stroom in zich om deze generator te laten werken op momenten dat het apparaat zelf niet voluit hoeft te draaien.

Minder schade aan het apparaat

Een aggregaat kan beschadigd raken als deze te lang op een te laag deellastpercentage werkt. Dit wil zeggen: als het apparaat niet voor de volle honderd procent wordt ingezet. Als dat te lang gebeurt kan de diesel niet optimaal worden verbrand. Het gevolg hiervan is een mogelijkheid tot roetvorming. Dit is funest voor de generator. Als je een accu aansluit op het apparaat dan haal je dit gevaar weg omdat de accu ingezet kan worden in periodes dat de motor niet volledig hoeft te draaien. Denk bijvoorbeeld aan het genereren van stroom tijdens de nacht op een bouwterrein. Alleen de lampen en beveiligingscamera’s moeten dan van stroom worden voorzien. Door met accu opslag energie op dat moment in te zetten voorkom je dat je dieselmotor onnodig lang op halve kracht functioneert.

Zelf een stapje verder met duurzame energie als energieopslag

Als je helemaal groen wilt gaan kun je zelfs nog een stapje verder denken. Waar er nu al een accu kan worden aangesloten op een aggregaat, kun je dit nog uitbreiden. Zo kunnen bijvoorbeeld ook zonnepanelen worden toegevoegd. Je creëert hiermee een extra laag aan stroomtoevoer. Dit is een ideale oplossing omdat generatoren in de buitenlucht te vinden zijn, zoals bij festivals of langs de snelweg. Het aggregaat beroept zich dan in eerste instantie op de stroom vanuit de zonnepanalen. Daarna wordt de stroom uit de accu gebruikt. Als laatste zet je pas de verbrandingsmotor zelf in. Hiermee bespaar je flink op diesel. Daardoor reduceer je gelijk de hoeveelheid schadelijke stoffen en mogelijke overlast zoals geluidshinder of stankoverlast voor mensen die in de buurt van een aggregaat wonen. Je hebt dus veel voordelen door met de juiste soort opslag energie te gebruiken uit je aggregaat.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/energie-opslag/