Elektrisch Vervoer
Image default
Auto's en Motoren

Moterkleding – je beschermende schil

Je denkt niet echt na over je outfit als je in de auto stapt. Met andere woorden: het maakt niet zoveel uit. Je kledingsmaak bepaalt. En krijg je het koud, dan gaat gewoon de verwarming aan. Gaat het regenen, dan zet je je ruitenwissers aan het werk. Mocht er een botsing komen, dan vertrouw je op je airbag. Een automobilist heeft het in die zin beter voor elkaar dan een motorrijder. Die zit niet in een auto met een veiligheidskooi, beschermd door wind en weer. Die zit in het zadel en maakt alle weerselementen meteen mee. Als een motorrijder uitglijdt, is er geen airbag. En dat betekent dat motorrijders zichzelf moeten beschermen met kleding. Goede moterkleding is dan ook een must.

Leer heeft een functie

Kan kleding je beschermen tijdens een val? Bij moterkleding is dat wel degelijk het geval. Wie een gewone spijkerbroek op de motor draagt en valt, heeft niet lang het blauwe denim om de benen zitten. In een mum van tijd is een spijkerbroek weggesleten als je over het asfalt strijkt na een val van de motor. Bij motorkledij is zo’n slijtage niet meteen feit. Dat komt omdat het vaak gemaakt is van rund- of buffelleer. En leer is veel slijtvaster dan textiel en kan daarom contact met de autoweg beter aan.

Je op buien kleden

Niet elke moterkleding handel grossiert echter alleen in leren kleding. Er is ook veel textiele kleding te koop voor motorrijders. Maar het is wel van een andere kwaliteit dan wat je in een gewone kledingzaak kunt aanschaffen. En de innovatie van voor motorrijders geschikt textiel gaat onverminderd door. Waarom zou je als biker eerder gaan voor textiel dan voor leer? Een van de pre’s is dat textiel je lichaam langer droog houdt bij strakke regenbuien. Een membraan als GoreTex helpt hierbij. Die kan een hele tijd plensbuien aan. Overigens is er ook leer in de handel dat behoorlijk waterafstotend is. Die kleding wordt dan gecombineerd met ademende membranen zoals het bekende GoreTex. Wie op de motor klimt en weet dat er stevige buien aan zitten te komen, kiest toch vaak voor de meest veilige weg: gewoon een goed regenpak over je motorpak aantrekken.

Protectie werkt bij moterkleding

Moterkleding is dus bedoeld om schade aan je lichaam zoveel mogelijk te vermijden, mocht je door een val op de grond terecht komen. Elke val betekent behoorlijke stress op veel lichaamsdelen. Je knieën, schenen, schouders of ellebogen kunnen een flinke klap te verwerken krijgen als je naast je bike terecht komt. Moterkleding is dan ook zo ontworpen dat je tijdens een val beschermd wordt. Dat gebeurt door de pads die in die kleding zitten. Deze protectoren vangen de impactenergie op tijdens een val. De klap wordt zogezegd door de pads over een groter lichaamsoppervlak verdeeld.

Het belang van onbeweeglijke pads in moterkleding

Pads of protectoren doen hun werk alleen op de juiste manier als ze zitten waar ze horen te zitten. Glijden ze van hun plek tijdens een ongeluk, dan heb je er weinig aan. Op dit punt scoort leer beter dan textiel. Want de pads blijven bij leren moterkleding gewoon beter op hun plek zitten tijdens een schok. Kleding van textiel valt namelijk iets losser en dus is er meer beweging van de pads mogelijk.