Elektrisch Vervoer
Image default
Vervoer en transport

Rijbewijs ingevorderd door wangedrag

Is jouw rijbewijs onlangs ingevorderd? Dan is dat het gevolg van wangedrag. Het is namelijk zo dat de politie je niet zomaar staande mag houden en vervolgens jouw rijbewijs mag afpakken. Er zijn bepaalde rechten en wetten die jou als automobilist beschermen en ervoor zorgen dat je kan blijven rijden op de weg. Als je rijbewijs ingevorderd wordt heeft dit immers nare gevolgen voor je. Je kan niet meer rijden op de weg terwijl je misschien wel afhankelijk bent van de auto om bijvoorbeeld bij je werk te komen. Daarom is het mogelijk om jouw rijbewijs terug te vragen.

Verkeerd gedrag op de weg
Je hebt kans op de inname van jouw rijbewijs op het moment dat er sprake is van verkeerd gedrag op de weg. Dit is het geval als je onveilig bezig bent. Indien je een gevaar bent op de weg voor jezelf en voor andere deelnemers in het verkeer dan is het belangrijk voor de politie om jouw rijbewijs in te nemen en zodoende ongelukken te voorkomen. Dit is het geval als je bijvoorbeeld een wedstrijd houdt met een andere deelnemer in het verkeer. Dit soort wedstrijden hebben als gevolg dat je gevaarlijk bezig bent voor jezelf en voor andere deelnemers in het verkeer. Daarom is het verboden om samen met een automobilist een competitie aan te gaan. Je dient de verkeersregels te accepteren.

Snelheidsovertredingen
Indien je een automobilist bent dan is het belangrijk om te houden aan de snelheidsregels die gelden. Als je meer dan dertig kilometer te hard rijdt dan heb je risico op de inname van jouw rijbewijs. Dit geldt met name voor een beginnende bestuurder, aangezien er strengere regels zijn als je net je rijbewijs hebt. Houd hier vooral rekening mee tijdens het rijden. Daarnaast is het veiliger om je te houden aan de snelheidsregels die gelden en er op deze manier voor te zorgen dat de kans op ongelukken verminderd.

Alcohol en andere middelen achter het stuur
Het is niet verstandig om alcohol en andere middelen op te hebben en vervolgens te gaan rijden. Als zoiets plaatsvindt, dan rijd je onder invloed en dit heeft als gevolg dat je rijvaardigheden drastisch worden aangetast. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met concentratieproblemen, vermoeidheid en duizeligheid. Om dit soort problemen te voorkomen is het niet verstandig om te gaan rijden terwijl je alcohol op hebt of andere middelen hebt gebruikt. Mocht dit wel gebeuren, dan gelden bepaalde maximale hoeveelheden voor het afpakken van een rijbewijs. Deze limieten zijn verschillend en afhankelijk van het feit of je een beginnende of ervaren bestuurder bent.

Rijbewijs terugkrijgen
Als jouw rijbewijs is ingenomen dan is het mogelijk om deze weer terug te krijgen. Vaak is het zo dat jouw rijbewijs is afgenomen voor een bepaalde tijd. Het is zelden definitief, waardoor je jouw rijbewijs weer op kan halen zodra de termijn is verstreken. Als je het niet eens bent met de afname van jouw rijbewijs is het tevens mogelijk om deze eerder terug te krijgen. Dit doe je door bezwaar te maken. 


Tip: Omnius.nl