Elektrisch Vervoer
Image default
Dienstverlening

Stroompieken en hoe deze ontstaan

Elektriciteit is een van ’s werelds meest voordelige en meest gebruikte moderne innovaties. Gezien het belang van energie is het van cruciaal belang dat we allemaal toegang hebben tot een consistente en stabiele voorziening. Hoewel elke energieleverancier eraan werkt om dit aan te bieden, kan een stroomstoring er af en toe voor zorgen dat het proces wordt verstoord. Wanneer bliksem inslaat op elektriciteitsleidingen of een transformator, kunnen stroompieken variëren van één volt boven het drempel maximum van 169 volt tot honderden overtollige volt. Een stroompiek kan door een aantal factoren worden veroorzaakt. Elektrische overbelasting, defecte bedrading, blikseminslag en het herstel van elektriciteit na stroomuitval of stroomuitval zijn de meest voorkomende oorzaken.

Oorzaken van stroompieken: elektrische overbelasting en defecte bedrading

Wanneer er te veel stroom uit een enkel circuit wordt getrokken, kan er een elektrische overbelasting ontstaan. Overmatig gebruik van verlengsnoeren en het plaatsen van te veel gadgets op hetzelfde circuit zijn de meest typische oorzaken hiervan. Stroompieken kunnen worden veroorzaakt door defecte bedrading, wat waarschijnlijker is wanneer elektrische leidingen beschadigd of blootgesteld zijn. Defecte bedrading is misschien moeilijk te herkennen, vooral als deze achter muren is verborgen. Er zijn echter aanvullende indicatoren van slechte bedrading. Stopcontacten met brandplekken, een brandende geur afkomstig van draad of stopcontacten, een zoemend geluid afkomstig van stopcontacten en stroomonderbrekers die regelmatig struikelen zijn allemaal symptomen waar u naar moet zoeken. Als u deze indicatoren ziet, haak dan onmiddellijk alle aangesloten elektrische apparatuur los en schakel, indien mogelijk, de stroom naar het gebied uit. Als u een slechte bedrading vermoedt, is het raadzaam om een ​​erkend elektricien bij u in de buurt te raadplegen, bent u in Tilburg dan kunt u het beste contact opnemen met een ervaren elektricien Tilburg.

Meer oorzaken van stroompieken: bliksem en stroomuitval

Directe blootstelling aan bliksem veroorzaakt zelden schade aan apparaten. Toch kan het rampen veroorzaken door een stroompiek te veroorzaken. Een directe impact op elektriciteitsleidingen, waardoor een hoge spanning ontstaat, is de meest voorkomende oorzaak van bliksemschade. Dit resulteert in een enorme spanningspiek, die een grote stroomstoot genereert. Daarom moet u tijdens zware stormen alle apparatuur zonder overspanningsbeveiliging loskoppelen. Grootschalige stroomstoringen zijn de meest voorkomende oorzaak van stroomuitval, en hoewel het verlies van elektriciteit zelden problemen veroorzaakt, kan het opnieuw aansluiten dat wel. Wanneer de elektriciteit na een stroomstoring wordt hersteld, is het gebruikelijk om een ​​dramatische toename van de stroom op te merken. Als gevolg hiervan kunnen aangesloten apparaten en elektronica die geen overspanningsbeveiliging hebben, worden beschadigd door deze stroomstoot.