Elektrisch Vervoer
Image default
Dienstverlening

Alles wat je moet weten over perilex

In jouw woning zijn er ongetwijfeld heel veel stopcontacten. Dit mag ook wel want de afgelopen jaren zijn er heel veel elektrische apparaten bijgekomen op de markt. De meeste van de apparaten die er zijn sluit je aan op een normaal stopcontact. Maar voor sommige apparaten moet er een speciaal stopcontact geplaatst worden. Dit stopcontact wordt een perilex aansluiting genoemd. Perilex wordt gebruikt voor apparaten die meer stroom eisen dan normale apparaten. Zo een apparaat kan daarom ook niet worden aangesloten op een normaal stopcontact. Een normaal stopcontact levert simpelweg te weinig stroom. 

Verschil met een gewoon stopcontact

Als je meer wilt weten over perilex of als je perilex nog hebt dan is het wel handig om te weten wat er verschil tussen perilex en een normaal stopcontact is. Het voornaamste verschil zit hem in de stroomtoevoer. Een perilex aansluiting kan veel meer stroom leveren dan een normaal stopcontact. Dit komt doordat een perilex aansluiting over 3 fasen beschikt. Een gewoon stopcontact heeft maar 2 fasen. Door een extra fasen kan er dus veel meer stroom geleverd worden. Door de extra stroom kan je krachtige apparaten gebruiken in je woning. Bij krachtige apparaten kan je bijvoorbeeld denken aan keramische of een inductiekookplaat.

Speciale stekker

Een perilex is een speciale stekker. Als jij dacht dat het niet nodig was om een speciale perilex stekker nodig te hebben voor bijvoorbeeld een inductiekookplaat, dan had je het mis. Zonder een perilex aansluiting kan je het apparaat helemaal niet gebruiken. Het is ook niet mogelijk om een perilex stekker in een normaal stopcontact te doen. Dit komt doordat een perilex stekker niet 2 maar 4 openingen heeft. Stekkers van apparaten die met perilex werken hebben ook niet 2 pennen maar 4 pennen. Er moet dus wel een speciaal perilex stopcontact geplaatst worden.