Elektrisch Vervoer
Image default
Hobby en vrije tijd

Messen slijpen

U kunt uw messen scherper maken met een paar eenvoudige technieken. Gebruik een wetsteen of een elektrische slijper en houd een hoek van 20 graden aan. Daarnaast kan het gebruik van een mes-hoekgeleider het proces vergemakkelijken. Maar welke methode is geschikt voor u? Lees verder om te leren hoe u uw messen slijpt. Hier volgen enkele belangrijke tips om uw messen scherper te maken. Hier zijn enkele veelgemaakte fouten die veel koks maken bij het slijpen van hun messen.

 

Een mes slijpen met een wetsteen

Een wetsteen is een handig instrument om een mes te slijpen. U kunt het gebruiken om uw mes een nieuwe snede te geven zonder een slijpsteen te hoeven kopen. U moet een tweezijdige steen gebruiken met een grove en een fijne korrel. Afhankelijk van het materiaal en het type mes, kunt u een rand onder verschillende hoeken aanbrengen. Een algemene hoek is ongeveer 22 graden. Deze hoek is de helft van de hoek van een rand van 90 graden. U kunt de technische informatie op uw mes controleren om de hoek van de steen te bepalen die het beste zal werken.

Een goede slijpsteen moet scherp genoeg zijn om een fijne rand te creëren. U moet de steen aan beide kanten van het mes gebruiken. Begin met de kant die het dichtst bij het handvat ligt en werk naar buiten toe. U moet aan beide kanten van het mes evenveel druk uitoefenen. Herhaal het proces aan de andere kant van het mes. Als u geen merkbaar verschil in scherpte van het lemmet ziet, wissel dan van kant.
Een hoek van 20 graden aanhouden

De algemene vuistregel voor het slijpen van messen is om een hoek van 20 graden aan elke kant van het lemmet aan te houden. Hierbij moet u lichte druk uitoefenen op de slijpsteen. Het is ook mogelijk om de hoek op het oog te meten. Dit zorgt voor de breedste afschuining. Het is belangrijk om te onthouden dat verschillende hoeken geschikt zijn voor verschillende messen. De veiligste aanpak is om de hoek te gebruiken die oorspronkelijk op het mes werd geplaatst toen het nieuw was.

Een hoek van 20 graden aanhouden is niet moeilijk. Het vereist echter wel een getrainde hand. Het is mogelijk om een mes onder een meer variabele hoek te slijpen, zoals 18 graden of 19 graden. Een app gebruiken om de hoek te meten is handig als referentie. Je kunt ook een liniaal gebruiken om de hoek van je mes te controleren. Nadat je de techniek onder de knie hebt, kun je beginnen met het uitoefenen van druk en het aanpassen van de hoek.
Een elektrische slijper gebruiken

Wanneer u een elektrische slijper gebruikt om messen te slijpen, is het eerste wat u moet doen de juiste instelling kiezen. De meeste mensen zullen de fijne/honing of middelste/scherpe stand willen gebruiken. De meest linkse/grove instelling moet u alleen gebruiken als het mes ongelooflijk bot of beschadigd is. Dit is de meest effectieve instelling voor de meeste mensen, maar het kan ook gevaarlijk zijn.

Een andere optie voor het slijpen van messen is een steenslijper. Deze slijpers zijn eenvoudig in gebruik en relatief goedkoop, maar ze geven uw messen geen vlijmscherpe rand. Ze zijn ook veel zachter voor uw messen. Als u zich zorgen maakt over het beschadigen van uw messen, kunt u altijd een wetsteen slijper gebruiken. Wetstenen zijn ook een goede optie. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen een geweldige manier zijn om de glans van doffe messen te herstellen.
Een hoekgeleider gebruiken

Het gebruik van een hoekgeleider bij het slijpen van uw messen is een uitstekende manier om elke keer de juiste hoek te krijgen. De hoekgeleider wordt aan de slijpsteen bevestigd en houdt het mes tijdens het hele slijpproces in een consistente hoek. De hoekgeleider heeft instelbare hoekinstellingen van 15 tot 20 graden en houdt het mes perfect parallel aan de helling. Bij het slijpen van een mes moet u altijd de door de fabrikant aanbevolen hoek aanhouden.

Als u niet zeker weet welke hoek u moet gebruiken, kunt u de breedte en dikte van het mes meten met behulp van een hoekgeleider. Als het lemmet van uw mes bijvoorbeeld 52 mm breed is, zou het een hoek van 2,4 mm nodig hebben. Dit zou het ideaal maken voor het snijden van zachte materialen. Aan de andere kant, als u een jachtmes slijpt, zult u een grotere hoek willen gebruiken, wat een duurzamere snede oplevert.
Een oliesteen gebruiken

De eerste stap bij het gebruik van een oliesteen voor het slijpen van messen is om het mes onder een geschikte hoek op de steen te leggen. Het moet in een hoek van 20 graden liggen, met de rand van de gebruiker af. Om het mes op de steen te houden, moet u uw vingers op het vlakke deel van het mes laten rusten, dicht bij het scherpe uiteinde. Dit geeft een stabiliserend effect terwijl u druk en richting op het lemmet uitoefent. Vervolgens laat u het mes langzaam over de steen glijden, waarbij u de snede over de steen trekt.

Om een oliesteen te gebruiken voor het slijpen van messen, moet u ervoor zorgen dat de olie gemaakt is voor het slijpen. Minerale olie is een uitstekende keuze voor het slijpen van messen. Dit type olie is overal verkrijgbaar en is te vinden in drogisterijen. Als u geen slijpolie hebt, kunt u babyolie gebruiken, die op minerale of plantaardige basis is gemaakt. De olie is niet te stroperig en zal de steen goed smeren.
Gebruik van een vingernageltest

Er zijn verschillende methoden om te controleren of een mes scherp genoeg is. De vingernageltest, een eenvoudig proces, houdt in dat u de rand van het lemmet langs een duimnagel laat glijden