Elektrisch Vervoer
Image default
Energie

Met opslag van energie naar een schonere toekomst

Wat houdt opslag van energie in?

Met het oog op een schoner klimaat wordt er meer en meer ingezet op opslag van energie. Hierbij wordt er op een bepaalde manier energie opgewekt en opgeslagen in een soort accu. Deze accu wordt bijvoorbeeld veelal op aggregaten aangesloten. De energiesector wordt hierdoor beetje bij beetje een stuk groener. Een aggregaat beschikt oorspronkelijk over een verbrandingsmotor die op diesel werkt. De verbranding hiervan kost geld en is schadelijk voor het milieu. De focus op opslag van energie is daarom zeer welkom.

U kunt enorm veel diesel besparen door opslag van energie

Opslag van energie zorgt ervoor dat u minder diesel hoeft te gebruiken. Dat werkt als volgt. Omdat er een accu op de generator wordt aangesloten, hoeft de verbrandingsmotor niet al het werk in zijn eentje te doen. Deze werkt het beste als hij of volle kracht kan draaien. Werkt deze voor een langere tijd op halve (of zelfs nog minder) kracht dan kan er na verloop van tijd schade ontstaan, zoals roetvorming. Een accu met opslag van energie is daarvoor de ideale oplossing. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan een bouwterrein dat in de nacht moet worden verlicht en waarvan de beveiligingscamera’s van stroom voorzien moeten worden. Dit kost niet veel stroom. De verbrandingsmotor zou er zonder accu speciaal voor moeten draaien op lage toeren. Een generator met opslag van energie daaraan gekoppeld kan de accu op dat moment inzetten. Zo hoeft de verbrandingsmotor op dat moment niet aan te staan. Naast dat dit schade voorkomt, bespaart u ook nog eens heel veel diesel. Dit is goed voor zowel uw portemonnee als voor het milieu.

Wat zijn andere voordelen van energieopslag?

Daarnaast zijn er nog andere voordelen gelinkt aan het gebruiken van opslag van energie. Zo worden aggregaten nog wel eens ingezet in de buurt van woningen. Het kan veel overlast geven als de aggregaat (op volle kracht) gebruik maakt van de originele verbrandingsmotor. Gebruik van een accu beperkt dit geluidsniveau. Daarnaast geeft de verbranding van diesel ook een geur af. Ook dit kan onprettig zijn voor omwonenden. Omdat bij gebruik van opslag van energie de accu wordt ingezet en niet de verbrandingsmotor, wordt er geen diesel verbrand en ruikt men dus ook deze lucht niet.

Kies voor de nog groenere methode van opslag van energie

Tot nu toe is de oplossing van opslag van energie al een grotere stap in de richting van een schoner leefklimaat. Het kan echter nog groener. Er kan namelijk nog een element worden toegevoegd: zonnepanelen. Hiermee wordt een soort drietrapssysteem gecreëerd waarbij eerst een beroep wordt gedaan op de energie uit de zonnepanelen. Vervolgens zal de accu met opgeslagen energie haar werk doen. Als laatste (en als het dan nog nodig is) zal de dieselmotor pas aan de slag hoeven. Hiermee beperk je dus het gebruik van de originele verbrandingsmotor aanzienlijk. Opslag van energie is daarmee een stap naar een schoner milieu.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/energie-opslag/