Elektrisch Vervoer
Image default
Tweewielers

Opletten bij accu revisie

Waarop moet je letten op wanneer je een e-bike batterij hebt gerenoveerd? Hoe weet je zeker dat een batterij-renovatie correct wordt uitgevoerd? Inzicht in het renovatieproces kan je helpen met die beoordeling.

Een e-bike-batterij bestaat uit het celpakket dat bijna volledig de behuizing en het batterijbeheersysteem (BMS) vult. De behuizing zorgt ervoor dat er geen vocht naar de cellen kan komen en dat de batterij veilig is. De BMS zorgt tevens ervoor dat de batterij correct is opgeladen en levert de juiste hoeveelheid vermogen aan de motor.

BMS

In termen van de BMS zijn er drie typen: de niet-intelligente, de deels intelligente en de intelligent communicerende BMS. De niet-intelligente BMS voert alleen de meest essentiële veiligheidsfuncties uit en ontlaadt de cellen niet diep of gelijkmatig. Vanaf 2020 is het niet langer mogelijk om deze BMS op een nieuwe e-bike te gebruiken. 

De gedeeltelijke intelligente BMS is nu de algemene standaard en heeft een slim oplaadgedeelte. De oplader behoort tot de batterij en communiceert met de batterij. De BMS voorkomt dat je bijvoorbeeld een te zware oplader aansluit op een lichte batterij, die het potentieel heeft om ​​brand te vatten. 

Ten slotte, voert de intelligente BMS ‘gesprekken’ met het hele e-bike systeem, waaronder de motor en de sensoren. Omdat het zo’n complex stuk technologie is, is dit het moeilijkste gedeelte om te repareren als het onverwacht kapot gaat. 

Vervangen batterij

Wanneer een batterij ineens stopt met werken dan heeft renovatie meestal geen zin. In dit geval is het vervangen van de batterij de oplossing. 

Vaak worden de termen reparatie gebruikt wanneer het over accu reviseren  gaat. Maar het zijn compleet verschillende acties. Een reparatie is iets in orde maken dat kapot is, bijvoorbeeld een gescheurde behuizing. Alleen wanneer een cel niet meer werkt, dan moet deze vervangen worden. Wanneer een batterij langzaam achteruit gaat dan kun je de accu van de elektrische fiets reviseren.

Revisie batterij

De versleten cellen worden vervangen tijdens een revisie. Het is hierbij essentieel dat de cellen worden vervangen door nieuwe van hetzelfde merk en het type. Dit gebeurt helaas niet altijd in de praktijk. Zorg er ook voor dat er geen nieuwe cellen worden gebruikt die al jaren op een plank hebben gelegen. 

Deze cellen zijn hierdoor al aanzienlijk in capaciteit verminderd door dat ze lang zijn blijven liggen. Het opknappen van een batterij kost veel tijd en daarom geld, dus het is geen goed idee om de versleten cellen alleen door reeds gebruikte te vervangen, want na een tijdje zal de batterij weer achteruitgaan in prestatie omdat andere cellen het opgeven. 

Beschikbaarheid

De beschikbaarheid van cellen kan een probleem zijn. Grote leveranciers zijn niet enthousiast over het leveren van kleine hoeveelheden. Het resultaat is dat er grotere hoeveelheden batterijen verkocht worden. Soms zijn dit cellen die zijn gebruikt, maar als nieuw worden verkocht. Het is een beetje een grijs gebied, maar het creëert een element van risico. 

Het is dus van belang om je accu te laten reviseren door een betrouwbaar bedrijf, waarbij je zeker weet dat je waar voor je geld krijgt.