Elektrisch Vervoer
Image default
Energie

Wat doet een groepenkast

Een groepenkast is het meest belangrijke deel van de elektra, alle elektra komt hier namelijk vandaan. Zonder groepenkast heb je ook geen elektra, het is dus belangrijk dat de groepenkast goed werkt. Wanneer je namelijk geen elektra hebt kun je heel veel dingen ook niet doen, het zetten van een kopje koffie is bijvoorbeeld al niet mogelijk. Je wordt ook volledig afgezonderd van de buitenwereld, al het nieuws komt namelijk ook binnen via internet. Het is dus belangrijk dat een groepenkast goed werkt, om een groepenkast goed te laten werken moet hij om de 25 jaar vervangen worden. Een groepenkast gaat namelijk maar zo’n 25 jaar mee. 

De taken van een groepenkast

Een groepenkast verdeeld de elektra in verschillende groepen, dit is namelijk een stuk veiliger. Wanneer de elektra niet in verschillende groepen wordt verdeeld kan de gehele elektra overbelast raken wanneer er te veel apparaten op staan. Nu kan alleen een groep overbelast raken, een groep raakt overbelast wanneer er te veel grote apparaten op staan. Je hebt daarom een speciale kookgroep en een speciale groep waar de wasmachine op staat, deze twee kunnen namelijk niet samen op één groep. Wanneer je meer apparaten wil gaan toevoegen moeten er ook extra groepen worden aangelegd, je moet hierbij wel rekening houden met het aantal aardlekschakelaars. Er mogen namelijk maar vier groepen achter één aardlekschakelaar. 

Waarom je een groepenkast het best door een elektricien laten aansluiten

Omdat een groepenkast zo belangrijk is moet hij ook goed worden aangesloten, dit kun je het beste door een elektricien laten doen. Een elektricien is namelijk iemand die verantwoordelijk is voor alle elektrische installaties en hier ook voor heeft geleerd. Wanneer je de groepenkast dus door een elektricien laat installeren ben je er bijna zeker van dat dit op een goede manier gebeurd.