Elektrisch Vervoer
Image default
Vervoer en transport

4 Voordelen van telematica voor wagenparken

Weet u wat telematica is? U komt er in onze maatschappij bijna niet meer omheen. Telematica gaat in essentie om de communicatie met objecten op afstand. Dit komt tot stand via dataverbindingen, computernetwerken en elektrotechniek. Bij wagenparken maken voertuigen en machines gebruik van telematica. 

We begrijpen dat dit nog wat abstract klinkt. Daarom leggen we in deze blog uit hoe telematica werkt en wat de 4 belangrijkste voordelen voor wagenparken zijn. 

Hoe werkt telematica?

Tegenwoordig is het mogelijk om op afstand met elkaar te communiceren. Dit was niet mogelijk geweest zonder de techniek van telecommunicatie. Binnen deze techniek is telematica nauw verbonden met informatica. Bij wagenparken zijn deze communicatiesystemen en apparaten voorzien van GPS. Zo kunt u informatie overbrengen zonder dat u zich hiervoor hoeft te verplaatsen. Dit is handig in verschillende situaties en vooral na de komst van het coronavirus waarbij werken op afstand de norm was. 

Bij het traceren worden verschillende gegevens geregistreerd. Denk hierbij aan locatie, rijgedrag, verbruik van brandstof, maar ook de status van het voertuig. Voor een wagenparkbeheerder zijn dit interessante gegevens. Op basis hiervan wordt feedback gegeven aan bestuurders en draagt het bij aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen.

4 Voordelen van telematica

Het gebruiken van telematica voor uw wagenpark biedt verschillende voordelen. 

  1. Toenemende veiligheid

Een van de belangrijkste doelstellingen is om te zorgen voor een betere veiligheid voor bestuurders. Telematica geeft zicht in het rijgedrag van de bestuurder. Met deze gegevens kan een wagenparkbeheerder de bestuurder aanspreken, feedback geven en een plan maken hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. 

  1. Gebruik van telematica bespaart in de kosten

Het rijgedrag geeft een wagenparkbeheer ook inzicht waar mogelijk bespaard kan worden op de kosten. Laat een bestuurder zijn voertuig vaak stationair draaien? Dan zal dit terug te zien zijn in de hogere brandstofkosten. Ook hard optrekken of lekkage dragen niet bij aan een daling in de kosten. Met de data die u vanuit de telematica software krijgt kunt u in kaart brengen waar mogelijkheden liggen voor brandstofbesparing. 

  1. Hogere productiviteit met telematica 

Telematica software voorziet een wagenpark van veel data en gegevens. Dit heeft te maken met de near-real-time GPS. De routes maar ook de weersomstandigheden kunnen hierbij in de gaten gehouden worden. Bespaar tijd door te kiezen voor de meest efficiënte route. 

  1. Meer grip op onderhoudskosten

Bij een wagenpark kunnen de onderhoudskosten hoog oplopen. Vroeg slijtage detecteren heeft verschillende voordelen. Het voorkomt dat omliggende onderdelen ook slijten of kapot gaan. Daarnaast verkleint u de kans dat een bestuurder met pech langs de weg komt te staan. Telematica geeft zich in de afgelegde kilometers, motorgebruik en ritduur. 

 

Wagenparken zijn een belangrijk onderdeel van een organisatie. Daarom krijgen ze vaak hun eigen verantwoordelijkheden en doelstellingen. Om deze te behalen is alle hulp welkom. Telematica heeft vele voordelen wat een positief effect heeft op het behalen van deze doelstellingen. Daarnaast bespaart het de wagenparkbeheerder een hoop tijd doordat handmatige dataverzameling geautomatiseerd is. Zo blijft er meer tijd over voor andere belangrijke reguliere werkzaamheden.

 

https://www.verizonconnect.com/nl/kennisbank/artikel/wat-is-telematics/