Elektrisch Vervoer
Image default
Vakantie

Hoe ga je het best voorbereid op fietsvakantie?

Fietsvakanties worden steeds populairder. Hoewel het erg makkelijk lijkt om direct op de fiets te springen en te gaan, is het toch aan te raden om goede voorbereiding te treffen. Het is natuurlijk zonde wanneer u van plan bent om voor de rust op fietsvakantie te gaan, maar u compleet uitgeput thuiskomt omdat de voorbereiding voor de vakantie toch de wensen naliet. Met de volgende tips weet u zeker dat u optimaal kunt genieten van uw fietsvakantie.

 

Het is natuurlijk een optie om vanuit huis direct weg te fietsen. Maar als u meer van het land wilt zien, of misschien zelfs een fietsvakantie in het buitenland wilt, is het toch verstandig om een fietsendrager aan te schaffen. Fietsendragers maken het meenemen van fietsen met de auto erg makkelijk. 

 

Welke fietsendrager moet ik kopen?

Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten wanneer u een fietsendrager koopt. Ten eerste is er de keuze of u uw fietsendrager op de trekhaak wilt, of toch liever op het dak van de auto. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met het soort fiets dat u mee wilt nemen. Elektrische fietsen zijn relatief zwaar en kunnen eigenlijk alleen maar op een fietsendrager voor op de trekhaak. Sportfietsen, zoals bijvoorbeeld mountainbikes of racefietsen, zijn in verhouding vele malen lichter. Om die reden zijn deze fietsen beter geschikt voor op een dakdrager. 

 

Het verschil tussen een trekhaak-fietsendrager en een dakdrager

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over hoeveel fietsen u meeneemt. Fietsendragers op de trekhaak kunnen afhankelijk van het model 1 tot 4 fietsen meenemen. Daarnaast kunnen dit soort fietsendragers vaak kantelen, wat handig is voor wanneer u iets nodig heeft uit de achterbak. 

Thule fietsendragers zijn een voorbeeld van fietsendragers waar meerdere fietsen op kunnen. Zo is deze fietsendrager er voor twee, drie of vier fietsen, maar ook in een uitvoering speciaal voor elektrische fietsen. 

 

Afhankelijk van hoeveel gewicht uw auto mag dragen op het dak, kunnen er over het algemeen meer fietsen op het dak geplaatst worden. Zolang had maximum gewicht niet overschreden wordt, kunnen er namelijk net zoveel fietsen op het dak vervoerd worden als dat er op passen. Daarnaast heeft een dakdrager het voordeel dat de fietsen niet uitsteken. 

Alle benodigdheden voor een fietsvakantie

U heeft de knoop doorgehakt; u gaat op fietsvakantie! Belangrijk is dat u eerst bedenkt hoe lang u precies op vakantie wilt. Op basis hiervan kan een route uitgestippeld worden.

Gemiddeld wordt er tijdens een fietsvakantie 50 tot 100 kilometer per dag afgelegd. Wanneer u van plan bent om veel bezienswaardigheden te bekijken, is het handiger om de fietsafstand iets in te korten. 

 

Daarnaast maakt het landschap verschil in de lengte van uw fietstocht. Vanzelfsprekend is een berglandschap vele malen zwaarder om te fietsen dan vlakke paden. Bedenk dus van te voren welk type landschap u gaat bezoeken, en pas hier uw route op aan. 

 

Meer tips omtrent een fietsvakantie

Een goede fiets kan behoorlijk wat geld kosten. Om die reden is het verstandig om de fiets te verzekeren. Zo bent u beschermt tegen schade en diefstal. 

 

Als laatste is het aan te raden om van te voren te trainen. Een fietsvakantie kan zwaarder zijn dan het lijkt en het is zonde om uw vakantie te laten verpesten door constante spierpijn. Daarnaast leert u uw (nieuwe) fiets beter kennen en kunt u alvast oefenen met fietsen met bagage.