Elektrisch Vervoer
Image default
Dienstverlening

Huis leeg laten halen: wat zijn de kosten?

Wanneer een dierbare sterft, komt er vaak een moeilijke tijd aan. Je moet niet alleen leren omgaan met het verlies, maar ook nog eens het huis laten leeghalen van de overledene. Dat is een lastige klus, zowel emotioneel als fysiek, en het kan de rouwperiode nog zwaarder maken. In dit artikel bespreken we wie precies verantwoordelijk is voor het opruimen van het huis na een overlijden en wat het allemaal kan kosten.

Verantwoordelijkheid na overlijden

Als iemand sterft, moeten de erfgenamen zijn of haar huis opruimen. Dat betekent dat als bijvoorbeeld je vader overlijdt, jij als zoon of dochter verantwoordelijk bent voor het leegmaken van zijn huis. Dit kan echter behoorlijk zwaar zijn, vooral als je nog in de rouw bent. Gelukkig zijn er manieren om deze taak iets makkelijker te maken.

Ontruimingsbedrijf inschakelen

Als de persoon die is overleden in een bejaardentehuis of verpleegcentrum verbleef, moet de kamer vaak snel worden leeggemaakt, wat voor erfgenamen een extra belasting kan zijn, vooral omdat ze bezig zijn met de uitvaart en andere zaken. In zo’n geval kan het een goede optie zijn om een professioneel ontruimingsbedrijf in te schakelen. Deze bedrijven kunnen met respect de spullen uit de kamer halen en bieden zelfs spoedontruimingen aan, waarbij ze het binnen 24 uur voor je regelen. Ze zorgen ook voor de laatste inspectie en het inleveren van de sleutels bij de verhuurder, zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.

De vier stappen van het leeghalen van een huis

Het leeghalen van een huis verloopt vaak in vier stappen. Eerst wordt de inboedel geïnventariseerd, waarbij je kijkt welke spullen er zijn en wat je ermee wilt doen, vooral als er emotionele waarde aan vastzit. Dan volgt het sorteren van de spullen in categorieën zoals behouden, verkopen, schenken, verhuizen of weggooien. Daarna wordt het huis daadwerkelijk leeggemaakt, waarbij de spullen naar de juiste plek worden gebracht. Tot slot wordt de woning ‘bezemschoon’ opgeleverd, en eventuele extra taken, zoals behang verwijderen of sleuteloverdracht, worden afgehandeld.

Kosten van het leeghalen van een huis na overlijden

De kosten voor het leeghalen van een huis na het overlijden van een familielid variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het type woning en de specifieke diensten die je nodig hebt, spelen een grote rol in de uiteindelijke prijs die je zult betalen. Over het algemeen kun je echter rekening houden met gemiddelde kosten. Voor een seniorenwoning liggen de kosten meestal tussen de €350,00 en €750,00, terwijl een huis met 1-2 slaapkamers doorgaans €500,00 tot €900,00 kost. Een gezinswoning kan variëren van €750,00 tot €2000,00, en voor een groot huis met meer dan 3 slaapkamers kunnen de kosten oplopen tot €1000,00 tot €2500,00. Houd er rekening mee dat naast deze basisprijzen, extra kosten zoals voorrijkosten, afvalverwijdering, schoonmaak en vloerbedekkingverwijdering de totale kosten kunnen beïnvloeden. Het is dus verstandig om vooraf duidelijkheid te krijgen over de kosten en diensten die nodig zijn bij het leeghalen van het huis.